Restaurant 't VeerHuys

 

U bent van harte welkom! 

 

MenukaartReservering

Onze historie

U bent van harte welkom!

In 1304 wordt het Beusichemse Veer al genoemd. Jan van Renesse, één van de edelen die de moord op Floris V op zijn geweten had, moest toen vluchten vanuit ’t Stichtse (Utrecht). Hij vluchtte naar het Gelderse via het Beusichemse Veer. In die tijd werd je overgezet met een roeiboot of een schouw. Tijdens de overtocht is de boot gekanteld. Jan van Renesse is met zijn paard overboord geslagen en verdronken. Het paard is nooit teruggevonden en de oude veerschippers vertelden dan ook graag dat zij bij stormachtig weer een grote druipende paardenkop tevoorschijn hadden zien komen.

Na 1600 kwamen de zogenaamde gierponten, net zoals de huidige pont. In die tijd was het veer eigendom van de Oranjes, doordat Willem van Oranje in 1551 met Anna van Buren trouwde. Daarvoor was het veer  eigendom van de Heeren van Buren, omdat Beusichem tot de graafschap van Buren behoorde. 

 

Zolang er een veer is, is er ook een Veerhuis geweest. Het huidige VeerHuys dateert uit de 17e eeuw. ’t VeerHuys diende als woonhuis voor de veerman, maar ook als herberg. Dit was voor de veerbaas een leuke bijverdienste. Napoleon had de postroute tussen Amsterdam en Keuelen bevorderd en de kortste route was via het Beusichemse Veer. Tot 1886 diende de schuur bij ’t VeerHuys (de veerschuur) als wissel- en rustplaats voor de paarden van de postkoets. 

Van 1945 tot 1969 heeft ’t VeerHuys dienstgedaan als jeugdherberg. Vandaag de dag is ’t VeerHuys een restaurant. 

Geniet bij ons van pannenkoeken, lunch en andere gerechten. Daarnaast  is ’t VeerHuys het juiste adres voor feesten, vergaderingen en andere gelegenheden. Kies uit bijvoorbeeld een High Tea, High Wine, High Beer, brunch, diner of buffet.  De functie van herberg is ook weer in ere hersteld. Boven ons restaurant zijn vijf ruime suites waar het heerlijk toeven is. De oude drempel van ’t VeerHuys door de eeuwen heen. De drempel wordt steeds lager; de historie steeds rijker. 

Na uw bezoek heeft u ook bijgedragen aan de historie van ’t VeerHuys. We hopen u graag in de toekomst weer te zien. 

Hanneke van Grootveld en Vincent van de Weerd

Voor ieder wat wils 

In een prachtig historisch pand, op een mooie plek tussen de uiterwaarden en bij de rivier de Lek vindt u ons restaurant ’t VeerHuys. De veerpont, die hier al eeuwen vaart, zorgt voor een belangrijke doorgangsroute over de rivier. Er is altijd levendigheid in en om ’t VeerHuys. Fietsers en wandelaars genieten van het afwisselende landschap van rivieren, dijken, uiterwaarden en boomgaarden.

Sfeervol

Het restaurant heeft 100 zitplaatsen beneden, verdeeld over 3 verschillende ruimtes, 50 zitplaatsen boven en 75 zitplaatsen op het terras. Voor de kinderen is er een leuke speelhoek. De sfeervolle inrichting en de gastvrijheid van het personeel zullen bijdragen aan een geslaagd bezoek. Naast het restaurant is een parkeerplaats voor bezoekers met 35 parkeerplaatsen. Aan de kade kunt u ook vrij parkeren.

Openingstijden

MAA – ZAT
11:00 – 22:00 RESTAURANT

11:00– 20:30 KEUKEN 

ZON
09:30 – 22:00 RESTAURANT

09:30 – 20:30 KEUKEN